Hongarije-vakantie, 25 juli tot 12 augustus 2005

Auteur: Jacob Poortstra
Voor meer vogelfoto's: klik HIER

Onze zomervakantie 2005 was in Hongarije. Voor ons een totaal onbekende bestemming. Hongarije heeft als nationaal symbool de Grote trap, een vogelsoort die op de puszta leeft. Helaas hebben we die niet gezien. Wel veel andere vogelsoorten. De heenreis ging vanuit Groningen naar Praag, waar we een dag hebben rondgekeken.

Daarna van Praag naar Vajta, naar camping, Aucost. Deze camping ligt tegen het dorp Vajta aan en ligt in een landelijk gebied met velden vol zonnebloemen, meloenen , granen en mais. Of ze dat nu anno 2014 nog ligt weet ik niet. Destijds was het in elk geval een perfecte plek om een tijd te verblijven.

Op en vanaf de camping is het goed vogelen en de camping zelf is prima en gezellig. De gastvrije eigenaren Hans en Liesbeth kunnen je veel informatie geven over vogelgebieden in de omgeving. Op en rond de camping kun je zonder moeite bijeneter, grauwe klauwier, zwarte roodstaart, wielewaal, ringmus en zomertortel zien. Ook zagen we een vrouwtje witrugspecht. Verder komt de syrische bonte specht er voor, maar die heb ik helaas niet gezien. Kwartels hoor je overal roepen in de graanvelden.

In de directe omgeving van de camping liggen een paar leuke natuurgebieden, zoals Lato Hegy (o.a. duinpieper, hop, grauwe klauwier, kwartel, bijeneter, geelgors), Reti Major (een visvijvergebied op 15 minuten rijden met de auto) met o.a. zwarte ooievaar, kwak, grote en kleine zilverreiger, woudaap, witoogeend, geelpootmeeuw, steltkluut, witgat, kluut, kleine bonte specht, wielewaal, ijsvogel, purperreiger). De kwak zat hier bij tientallen, verstopt in wilgenbomen langs het water en opvliegend als je er langs liep. 
Verder heb je nog Kistape, waar een bijeneterkolonie zit en iets verder een nat rietgebied, met onder andere buidelmees, purperreiger, kleine en grote karekiet).

 

Klik op de foto als je de foto groter wilt zien

Bijeneter nabij camping Aucost Juveniele gewonde bijeneter, Lato Hegy

 

Juveniele gewonde bijeneter, Lato Hegy Duinpieper, Lato Hegy

 

Op ruim een uur rijden vind je het Kiskunsagii Nemzeti Park, met als belangrijkste soorten roodpootvalk, kleine klapekster, bijeneter, boomvalk en scharrelaar.

Kleine klapekster, Kiskunsagi Nemzeti  Roodpootvalk, Kiskunsagi Nemzeti Park

 

Ringmus, overal in Hongarije  algemeen

 

Het was tijdens ons verblijf heel erg warm (dagelijks 32 tot 35 graden) en dat komt het digiscopen niet ten goede, omdat er heel veel warmtetrilling in de lucht zit, die door de telescoop wordt meevergroot en dus op de foto's is te zien. De foto's zijn dus soms wat vaag. Ook viel me op dat veel vogelsoorten uitermate schuw waren en zich moelijk lieten benaderen. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat er in Hongarije op grote schaal wordt gejaagd. Overal zie je - verhoogde - jachthutten. Deze zijn overigens ook goed te gebruiken om in te klimmen om met je telescoop goed om je heen te kunnen kijken. In de bossen vind je zonder veel moeite wroetsporen van wilde zwijnen.

Geelpootmeeuw, Reti Major Kleine zilverreiger, Reti Major

 

Zomertortel, overal in Hongarije Zwarte ooievaars, Reti Major

 

Grauwe gors, te vinden in de buurt van graanvelden op telefoondraden en in bosjes Grauwe gors, Kiskunsagi Nationaal Park, Hongarije, augustus 2005

 

Grauwe gors op de rand van akkerland en  de puszta in Hongarije
Waterput voor het vee op de puszta, een karakteristiek element in het Hongaarse landschap

De Puzta

Na ons verblijf in Vajta zijn we naar Tiszafured gereisd, in de omgeving van het Hortobagy Nationaal Park. Hier huist een populatie Grote trap, maar augustus is niet de beste maand om deze soort te vinden. Het is me dus niet gelukt. Wel vind je hier overal kleine klapekster, scharrelaar, roodpootvalk en grauwe gors. 

De visvijvers van Halasto zijn goed voor kwak, ralreiger, dwergaalscholver, witwangstern, zwarte stern, purperreiger, grote zilverreiger, buidelmees, baardman, rietgors, bruine kiekendief en veel steltlopers, zoals wulp, grutto, zwarte ruiter, bosruiter en kemphaan.  

Bij Nagiyvan zag ik op de puszta een slangenarend en rond het Tiszameer 2 keer een adulte zeearend. Verder zie je op de puszta zowel kuifleeuwerik als veldleeuwerik. In vrijwel elk dorp staan een of meer palen met daarop een ooievaarsnest.

Boierenzwaluw in schuilhut Halasto Overzwaluw nabij Kistape, Vajta

 

Kleine klapekster, overal te vinden rond Hortobagy

 

Kuifleeeuwerik nabij Nagiyvan Ooievaar, in ieder dorp te vinden

De heuvels

Aan het eind van onze reis zijn we nog naar de BŁkk heuvels gereisd, waar we verbleven op (natuur)camping Farm Lator, bij Saly. Deze camping ligt aan de voet van de heuvels en je kunt hier goed wandelen. De eigenaren Rob en Barbara lenen je een informatiesetje met o.a. een kaart van de heuvels met daarop (zeer goed gemarkeerde) wandelroutes. Heel goed voor spechten vond ik de prachtige oude beuken- en eikenbossen, maar ook rond de begraafplaats van Saly zaten talloze spechtensoorten. 

De klapper hier was een overvliegende keizerarend. Verder veel spechtensoorten gezien en gehoord: groene, zwarte, middelste bonte, grote bonte, kleine bonte en witrugspecht. Daarnaast raaf, bijeneter, zwarte roodstaart, bosuil. Het schijnt dat de Zemplen-heuvels verder naar het oosten van Hongarije nog beter zijn voor roofvogels, maar daar hadden we geen tijd meer voor.